Σήμερα αναμένεται να δικαστεί από το Πρωτοδικείο του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, ο εγκληματίας – βοσκός, Κωνσταντίνος Τζανάκης, που έβγαλε τα μάτια του σκύλου στην Ελούντα στις 5 Νοεμβρίου 2010. Με αφορμή αυτό το γεγονός τρεις φιλόζωες κυρίες γράφουν και υπογράφουν μια επιστολή σχετικά με την ανάγκη αυστηροποίησης των νόμων, προκειμένου τα ζώα να προστατεύονται και οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων να τιμωρούνται.
Στην επιστολή αναφέρουν:
«Η κατάσταση πλέον με τη συμπεριφορά πολλών ''ανθρώπων'' απέναντι στα ζώα στη χώρα μας είναι απερίγραπτη. Zούμε μέσα στον παραλογισμό της συνεχούς εγκατάλειψης, της κακοποίησης και των δολοφονιών ζώων της ήμερης ή της άγριας πανίδας.
Θα πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί και οι δήμαρχοι να λάβουν μέτρα για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας αλλά και τη βελτίωσή της. Υποφέρουμε κάθε μέρα λόγω αυτών που γίνονται: πώς μπορεί αλήθεια κανείς να κοιμάται ήσυχος τη νύχτα μ' αυτή την κατάσταση;
Τη Δευτέρα 13.12.10 θα γίνει η δίκη ενός υπανθρώπου βοσκού που τύφλωσε έναν από τους σκύλους του στην Κρήτη, επειδή εκείνος έφαγε μια από τις κότες του! Παρακαλούμε θερμά να τιμωρηθεί αυτό το ανθρωπόμορφο τέρας όπως του αξίζει.
Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδεται σύμφωνα με τους γραπτούς αλλά και τους άγραφους ηθικούς νόμους, κι όχι να δίνεται στον κόσμο το μήνυμα ότι, λόγω διαφθοράς, εκείνος θα έπρεπε να καταφεύγει στην αυτοδικία. Την πρώτη φορά η καλλιεργημένη κι ευσυνείδητη κυρία τον άφησε ελεύθερο! Αν τα παιδιά της ή τα παιδιά κάποιου άλλου ήταν μπροστά σ' αυτό το θέαμα, θα έκανε το ίδιο;
Ζητούμε την άμεση ενεργοποίηση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παιδείας, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης αλλά και κάθε άλλου αρμοδίου φορέα, για την επίλυση του προβλήματος της κακοποίησης των – αδεσπότων – ζώων συντροφιάς αλλά και την προστασία των ζώων γενικότερα (σφαγεία, γούνες, πειραματόζωα, κ.τ.λ.).
Ζητούμε την τροποποίηση του Νόμου 3170/2003 “Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις”, ώστε αυτός να γίνει πιο αποτελεσματικός και λειτουργικός, την εφαρμογή μέτρων για τον περιορισμό της εγκατάλειψης και της κακοποίησης των ζώων, αδεσπότων και δεσποζομένων, την υποχρεωτική στείρωση, για ν' αποφεύγονται οι γεννήσεις ζώων στους δρόμους από αθώα κι ανυπεράσπιστα αδέσποτα, την αλλαγή της εικόνας της ψυχασθένειας, της βαρβαρότητας, της έλλειψης καλλιέργειας και πολιτισμού, της ντροπής που παρουσιάζει η χώρα μας σε σχέση και με τα ζώα».
Με ελπίδα και εκτίμηση,
Χριστίνα Αποστόλου, φιλόλογος
Ιωάννα Αποστόλου, βιολόγος
Αγγελική Δούκα-Αποστόλου, συνταξιούχος καθηγήτρια